Yüksek Lisans

Akademik Birim Hakkında

Tezli yüksek lisans programında toplam yirmi bir krediden az olmamak şartIyla, en az 7 ders, seminer ve tez çalışmasından oluşur. Bu programda öğrenciler her biri üçer kredilik derslerden toplam en az 7 ders almak zorundadır. Toplam kredi sayısı en az 12 kredilik seçmeli ders ve 12 kredilik seçmeli dersten oluşur. Seçmeli dersler, öğrencinin danışmanının onayı ile, programın web sitesinde yer alan müfredat kısmında yer alan ders arasından seçilir. Seçmeli dersler, Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında verilen lisansüstü derslerden ve Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından verilen derslerden danışmanının onayı ile seçilebilir. Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencilerimizin bilimsel araştırma kabiliyetlerinin ve akademik bakış açısının geliştirilmesidir. Bu sayede; teknik bilgi birikimini, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğinin güçlendirilmesi sağlanacaktır. Lisansüstü dersler, danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Derslerini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans semineri vererek ardından tez danışmanının yönetiminde bir yüksek lisans tezi hazırlayarak jüri önünde savunur. Juri önünde yapılan savunması başarılı geçen, ders ve tez gerekliliklerini tamamlayarak programı başarı ile bitiren öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Yüksek lisans eğitimini Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden alanlar yüksek lisans diploması ile birlikte yüksek mühendis olma yeterliliğini de kazanmış olur.

Birimin Amacı

Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalının eğitim amacı; lisans eğitimini tamamlamış bireylerin mesleki anlamda bilgi birikimini artıran, topluma faydalı bireyler yetiştirmek, hızlı gelişen elektrik ve elektronik teknolojilerine ayak uyduracak bilgi birikimi ve bilimsel formasyona sahip, akademik becerilerini yaşam boyu geliştiren, takım çalışması, etkili iletişim ve yenilikçi düşünme yeteneklerine sahip, çeşitli organizasyonlarda farklı kademelerde toplum için sorumluluk alan yüksek mühendis adayları yetiştirmektir.

Kabul Şartları

Yüksek Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet adresinde yayınlanmaktadır (https://lisansustu.ibu.edu.tr/)

Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olabilmek için en az 120 kredi ve 2.50/4 ortalamaya sahip olmak gerekir. Tezli yüksek lisans derecesinde en az yedi adet ders, bir seminer, uzmanlık alan dersleri ve tez çalışmasından oluşur.

Üst Kademeye Geçiş

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinde ya da bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora eğitimine devam edebilir.