Hakkında

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Hakkında
Bölümümüzde verilen 4 yıllık lisans eğitimi Elektrik-Elektronik mühendisliğinin temel kavramlarının öğrencilere aktarılması amaçlamaktadır. Bölümümüzde örgün eğitim zorunlu, İngilizce hazırlık eğitimi ise seçmelidir. Kayıt sonrasında isteyen öğrenciler Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda İngilizce hazırlık sınıfından başlayabilir. Diğer öğrenciler ise 1. sınıftan öğretimlerine devam eder. İngilizce hazırlık sınıfı ile ilgili detaylı bilgi için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Üniversitemizde Bologna Süreci kapsamında Avrupa’nın yükseköğretim kurumları ile birlikte ortak hedefler benimsenerek şeffaflık, karşılıklı güven ve tanınma, deneyimlerden yararlanma ve kalite güvencesi çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda bölümümüz ders planları güncellenerek günümüz gereksinimlerine uygun bir yapıya kavuşturulmuştur. Yeni ders planı ile öğrencilerimizin öğrenme sürecine aktif katılımı ve ders dışı çalışmalar ile bilgilerini pekiştirmeleri hedeflenmiştir.
Bölümümüzde aşağıda listesi verilen çalışma alanları kapsamında öğretim faaliyetleri planlanmaktadır.
  • Devreler ve Sistemler
  • Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği
  • Elektronik
  • Kontrol ve Kumanda Sistemleri
  • Telekomünikasyon
  • Elektrik Tesisleri
  • Elektrik Makineleri
Bölümümüz öğrencilerinin 4. sınıftan itibaren seçmeli dersler ile ilgi alanları doğrultusunda alan dersleri seçerek belirli konularda daha derinlikli bilgiye sahip olma olanakları mevcuttur.
Bölümde verilen laboratuvar derslerinin uygulamaları araştırma görevlilerinin gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Bu dersler sayesinde öğrencilerimizin teorik derslerde öğrendikleri bilgilerin pratik uygulamalarını görmeleri amaçlanmaktadır.
Laboratuvar derslerinin yanı sıra öğrencilerin daha kapsamlı pratik uygulamalar yapabilmeleri için 7. dönemden itibaren Mühendislik Tasarımı dersleri bulunmaktadır. Mühendislik Tasarımı -1 dersinde amaçlanan öğrencinin belirli bir elektronik veya elektrik sistemin donanım ve yazılımını analiz edebilir ve temel bazı tasarımlar yapabilir hale gelmesidir. Mühendislik Tasarımı-2 çalışmasında ise daha kapsamlı bir sistemin analiz ve/veya sentezinin gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Mühendislik tasarımı çalışmalarında öğrenci ilgili alandan bir öğretim üyesi seçerek onunla birebir çalışır. 
 
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Amaçları
Elektrik ve elektronik mühendisliğinin farklı alanlarında teknolojik ve bilimsel ilerlemelere katkıda bulunmak
En üst kalitede mühendisleri, günümüz koşullarının gerektirdiği bilgi ve donanımla, problem çözme ve analitik düşünme yetenekleri ile donatılmış olarak yetiştirmek
Mühendislik uygulamaları ile endüstri ile işbirliği yapıp ülkemizin teknoloji alanında ilerlemesine destek olmak
 
Mezunların Çalışma Olanakları
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunları özel sektörde ve kamuda iyi koşullarda iş bulmakta, özellikle yüksek teknoloji üreten şirketlerde, araştırma ve geliştirme alanlarında tercih edilmektedir. Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler bu bölüme olan ihtiyacı giderek artırmaktadır. Mezunlar; bilişim sistemleri, otomasyon, kontrol, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı ve haberleşme sektörlerinde istihdam edilebileceklerdir. Mezunlar; kamu kurum ve kuruluşlarında da Elektrik Elektronik Mühendisi ihtiyacı olan tüm alanlarda istihdam edilme şansına sahiptirler. Elektrik Elektronik Mühendisliği mesleği birikimli ve özgüvenli mezunlara kendi işlerini kurabilme olanağı da tanımaktadır. Bunun yanı sıra mezunlar; kendi alanlarındaki danışmanlık hizmetlerinde ve akademik alanda da istihdam edilebilme şansına sahiptirler. Piyasada Elektrik Elektronik Mühendislerine oldukça yüksek oranda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç teknolojideki gelişmelere bağlı olarak daha da artmaktadır. Bölüm mezunlarına farklı sektörlerdeki endüstri kuruluşlarında da çok büyük bir ilgi duyulmaktadır. Bölüm mezunlarının günümüzde ve yakın bir gelecekte istihdam edilememe riski bulunmamaktadır.
 
Mezunların iş bulabilecekleri alanlar:
Telekomünikasyon, Enerji Üretimi İletimi ve Dağıtımı, Bilişim, Askeri Elektronik Sanayi, Otomasyon, Araştırma ve Geliştirme, Üretim ve Pazarlama, Akademisyenlik, Gömülü Sistemler, Uzay ve Havacılık, Robotik, Elektrikli Ev Aletleri Tasarımı ve Üretimi, Test, Ölçme ve Kontrol olarak sınıflandırılabilir.