Doktora

Akademik Birim Hakkında

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi dört krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak şartıyla en az sekiz ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk beş kredilik on beş ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Doktora programlarında öğrenci, alacağı dersleri öncelikle izlediği programın dersleri arasından almalıdır. İhtiyaç olması halinde çalışma konusu ile ilgili olmak kaydıyla, tez danışmanın önerisi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanlığının onayı ile izlediği programın ders yüküne sayılmak üzere kayıtlı olduğu enstitünün diğer programlarından ders alabilir. Yüksek lisans programında alınan dersler doktora programında tekrar alınamaz. Doktora programının amacı, öğrencilerimizin bilimsel araştırma kabiliyetlerinin ve akademik bakış açısının geliştirilmesidir. Bu sayede; teknik bilgi birikimini, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğinin güçlendirilmesi sağlanacaktır. Lisansüstü dersler, danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Derslerini tamamlayan öğrenciler doktora yeterlilik sınavını vererek tez danışmanının yönetiminde bir doktora tez önerisi hazırlayarak tez izleme komitesi önünde savunur. Tez önerisi kabul edilen ve en az üç tane tez izleme komitelerinden başarıyla geçen öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.

Birimin Amacı

Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalının eğitim amacı; lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış bireylerin mesleki anlamda bilgi birikimini artıran, topluma faydalı bireyler yetiştirmek, hızlı gelişen elektrik ve elektronik teknolojilerine ayak uyduracak bilgi birikimi ve bilimsel formasyona sahip, akademik becerilerini yaşam boyu geliştiren, takım çalışması, etkili iletişim ve yenilikçi düşünme yeteneklerine sahip, çeşitli organizasyonlarda farklı kademelerde toplum için sorumluluk alan doktor adayları yetiştirmektir.

Kabul Şartları

Doktora programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet adresinde yayınlanmaktadır (https://lisansustu.ibu.edu.tr/)

Mezuniyet Koşulları

Derslerini, seminerini başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 4,00 üzerinden 3,00 ortalamaya sahip olmak gerekir. Sonrasında yeterlilik sınavı ve tez izleme komitelerini başarıyla tamamlayıp doktora tezi savunmasını başarıyla geçen öğrenciler mezun olarak Doktor unvanını almaya hak kazanırlar.